Confessions d’un professor d’anglès: Repte de 30 dies

De sovint lis dic als meus estudiants d’anglès l’important que és practicar l’idioma almenys una mica cada dia.

Però tinc una confessió que n’he de fer: jo mateix no ho faig. Estic aprenent Català, visc a Catalunya i no practico el català (ni l’espanyol!) tots els dies. Francament, tinc sort si ho puc practicar unes vegades a la setmana.

Per què?

Ensenyo anglès aquí i quan no estic fent això doncs normalment m’hi poso a treballar al projecte de RealLife i tota aquesta feina és en anglès. La milloria de la gent pensa que es pot fer-se fluent vivent a l’estranger però simplement no ho és veritat.

Doncs vegeu aquest vídeo i apreneu ho que faré per a fer un canvi i millorar les meves habilitats del idioma en només 30 dies!

[leadplayer_vid id=”53B487E1C5FFB”]

 

Veure’l en YouTube per a subtítols en català i en anglès

Transcripció

Aww yeah RealLifers!

parla catala Com anem? Wenu vaig a fer aquest vídeo en Català perquè jo vull fer un repte de 30 dies en català. Jo estaré fent 30 dies de 1 hora cada dia que tinc de fer alguna cosa en català, que sigui parlant, escoltant alguna cosa com un Podcast per exemple, llegint, estudiant gramàtica o alguna cosa així de la llengua o escrivint.

Per què vull millorar el meu català

Vaig a començar amb perquè jo vull fer això–30 dies de català. Wenu, jo visc aquí a Catalunya, a Barcelona, però quasi mai durant la setmana estic practicant el meu català. Jo visc aquí però em sembla que hauria de parlar millor de ho que parlo tot i que molta gent em diu que parlo bé el català.

Jo dic molt als meus estudiants i òbviament també, a vosaltres de RealLife English, que l’important és practicar l’idioma tots els dies però jo no ho faig. I jo crec que és molt important de que si vols ensenyar com fer alguna cosa que ho has de fer també. Has de fer, has de fer l’exemple, vull dir.

Més a més, jo crec que això és una cosa que qualsevol persona es pot fer però molta gent pensa que no poden per que diuen que no tenen temps però jo vull fer l’exemple que amb només una hora cada dia, i jo sé que per alguna gent una hora sembla molt però també podries començar amb un quart d’hora o dos quarts d’hora cada dia, però l’important és fer-ho cada dia.

Jo vull ensenyar també que una hora tampoc és molt, que es pot encontrar (trobar) una hora cada dia, no, no, no n’hi ha de ser una hora següent (seguida). I ja aniré ensenyant-vos com es fer això.

Com ho faré

He intentat anar avui aconseguir un llibre de la gramàtica senzilla catalana però que passa és que no, no he trobat cap que m’agrada. Per què? Perquè són molt de, d’acadèmia (són acadèmics) i tal i com dels cursos que es tenen aquí de la universitat i no m’agrada molt això, això no és la llengua verdadera. I jo vull, volia una cosa que és més practica. Gramàtica de la usa practica de la llengua. Llavors jo crec que ho que faré para aquesta cosa de la estructura i la gramàtica que la veritat no he estudiat gaire en català, el buscaré en la Internet. A la Internet.

do anythingTambé usaré Podcasts per a la part d’escoltar i veuré, potser que veuré una sèrie o TV3 o per exemple altres programes en la Tele. Si, si ets català i tens alguna recomanació per algun Podcast, si us plau dóna’m-la. Perquè jo escolto de tant en tant la Competència i m’agrada molt, és un programa d’humor de Rac1 i és molt bé per a informar-se una mica de les coses aquí però m’agradaria tenir una mica més varietat.

La propera cosa és parlar. Jo parlaré amb l’ajuda dels meus amics que tinc aquí i també anant a intercanvis que tenim aquí, que aquí a Barcelona tenim molts intercanvis. I intentaré anar pel menys a un per setmana o cada dues setmanes. Vull dir, dos cada setmana. Una o dues vegades.

Per a la part d’escriure i tal, jo escriuré alguns posts per a vosaltres de RealLife English sobre el meu progres en català. Wenu, en català i en anglès  perquè vull que tothom s’entendri, s’entengui. I més a més, gravant vídeos així, com aquest.

I la ultima cosa seria aprenent, aprendre una mica amb la musica. Això és com vaig començar aprendre català. Realment vaig començar fer un curs que n’hi ha online que no em va agradar massa, gaire perquè és per a mi tot això de començar amb la gramàtica és molt avorrit i no és la llengua verdadera com he dit abans. Llavors a veure si consigo (aconsegueixo) també escoltar una mica més musica catalana. Aquest dissabte aniré a un concert que és el Canet Rock a Canet de Mar i allà també haurà, hi haurà molts bandes que m’agraden molts. Bandes catalanes. I, però si ets d’aquí i tens alguna recomanació per a mi si us plau, en els comentaris, digui’m-ho.

Ho què espero aconseguir

never stop learningI, llavors, amb això espero només aconseguir que jo parlo i que tingui, que tinc un nivell millor del català però que també puc ajudar a vosaltres també per inspirar-se i per a, ho que estic aprenent amb el meu progres, amb el meu aprendizatge (aprenentatge). Jo vull també ensenyar-vos com fer això en la teva propera (pròpia) vida.

Només vull donar consells com jo crec que faig molt ara amb RealLife i tal, wenu jo tinc molta experiència aprenent idiomes però per a realment fer l’exemple, hauria d’estar cada dia fent alguna cosa per a millorar els meus, les meves habilitats amb la llengua.

Vull inspirar-vos a desafiar-vos també amb un repte, un desfia, un desafiament de 30 dies també. Això de, de, el repte de 30 dies és molt molt bé per aconseguir un nou, un nou hàbit o mania. Perquè diuen que amb 30 dies o potser una mica més, com sis setmanes, és el temps que necessites per aconseguir un nou hàbit. I recomano molt que vegis, si no el has vist, aquest vídeo que és un Ted Talk sobre això, el Repte de 30 Dies. Posaré un link aquí que el pots veure.

I una ultima cosa. Si ets d’aquí, de Catalunya, o especialment si vius aquí a Barcelona, potser que ens podem ajudar-nos fent un intercanvi o pel Skype o, si vius aquí, igualment aquí a Barcelona que podríem quedar fer un intercanvi. Així  podries millor el teu anglès i jo el meu català.

Concloent

Wenu, jo crec que ja està, abans de que aquest vídeo es fa massa llarg vull acabar-lo. Wenu, espero veure-vos agradant aquest repte i que d’aquí a 30 dies que estaré parlant i que el meu nivell serà millor. Moltes gràcies per assistir aquest vídeo i si tens algun comentari o alguna recomanació o qualsevol altra cosa, si us plau, fer-ho en els comentaris. O igualment em pots escriure un email. Wenu, moltes gràcies, adéu!

Vols ajudar-me? Doncs dóna’m algunes correccions a sota (suposo que n’hi ha molts). Sense els errors no podem aprendre! Mercès! 

 Tornar al Repte de 30 Dies

 • M'encanta la teva voluntat, Ethan, ets realment encoratjador. El meu repte de trenta dies inclou una estona de debat en anglès amb la meva filla cada dia. El curs passat la vaig ajudar, a ella i a una amiga seva de l'institut a aprovar els seus examens d'anglès, i per ajudar-nos vaig recórrer a llegir i comentar publicacions, fragments de literatura i, sobre tot, fragments de pel·lícules, com per exemple les que publiquen a http://film-english.com/.
  For your practise in catalan, you can keep on watching TV shows, listening to radio podcasts, etc. If you have the chance, try to discuss about some themes like I'm doing with my daughter.
  We also visit occasionally http://maps.secondlife.com/secondlife/Wellston/134/95/28 in Second Life, a community of English learners for some practise.

 • Ethan Zinho says:

  Moltissimes gràcies, Dolors! M'agraden molts les teves ideas. Ets molt creativa :). Em recomanaries alguna pel·lícula o serie en particular? Del tema de debat, intento fer-ho amb els meus amics però també intentaré fer més intercanvis

 • Ethan Zinho Hola Ethan! N'hi ha un munt de sèries de producció catalana que pots mirar a TV3 a la carta, alguna d'elles crec que ja les coneixes, com "Plats Bruts", però si mires totes les que tenen segur que trobes alguna que et pugui interessar. Jo ara estic tornant a veure "La memòria dels Cargols", un repàs de la història de Catalunya en clau d'humor a través de generacions i generacions d'una mateixa família (els Cargol), des del segle XIII fins ara, molt recomanable si vols conéixer coses sobre la nostra història apart de practicar català. (aquí pots enllaçar amb el primer capítol: http://www.tv3.cat/videos/2827170/Capitol-1-Cargols-i-Esclatasangs
  Aquesta sèrie és de fa molts anys, però a mi m'agrada molt.

  Si mires aquesta web pots trobar altres sèries de la mateixa companyia Dagoll Dagom, totes molt bones: http://www.dagolldagom.com/es/television. Si no les trobéssis a TV3.cat a Youtube hi són ,
  Particularment recomano "Oh Europa" i "Oh Espanya", reculls en clau d'humor dels tòpics que tothom té dels costums dels diferents països d'Europa o comunitats d'Espanya respectivament.

  Au, ja se t'ha girat feina, bona pràctica.

  PD- Si no saps com agraïr-m'ho, que tal si em recomanes alguna sèrie en el teu idioma per al meu repte?

 • Ethan Zinho says:

  Moltes gràcies! Ja les donaré un cop d'ull. També acabo de baixar la pel.licula "Pa Negre" 🙂

  Wenu, en anglès n'hi ha un munt de series. Vaig escriure un article d'aquest tema aquí: http://reallifebh.com/english-for-life-10-tv-shows-which-youll-love-learning-english-with

  Les meves preferides del moment són Suits i el Joc de Trons. 🙂

 • […] vaig explicar en el vídeo del altre dia ho que és el meu PERQUÈ per voler millorar el meu nivell de català. Si no hi has vist el […]

 • Ethan Zinho Pa Negre is a good film, I read the book as well. And I agree with your your favourite series, I'm watching Game of Thrones! I read the first book of the saga in English, but the rest I read them in Spanish, because they are too long and with too many specific vocabulary, I like the TV serial, though, with English subtitles.

 • […] a parlar en Català perquè òbviament estic fent aquest repte. Si no has vist l’altre vídeo fes click aquí per veure’l on us explicaré ho que estic fent en aquest repte de 30 […]